Kiertotaloustietämys ja -osaaminen ovat valttikortteja työmarkkinoilla. Elämme paraikaa murrosvaihetta, jolloin eri alat ja tahot kartoittavat ja kehittävät toimintaansa ympäristönäkökulmasta. Kiertotalousajattelu kuuluu kaikille aloille ja kaikille portaille, mutta sen ytimessä ovat erityisesti kemian, rakentamisen ja teknologian alat. Niillä ohjataan kiertotaloussiirtymää luomalla uudenlaisia toimintamalleja ja infrastruktuureja.
Kiertotalous tarkoittaa ajattelu- ja toimintatapaa, jossa huomioidaan materian tehokas ja perusteellinen hyödyntäminen sekä minimoidaan jätteen syntyminen. Ihanteellisesti ne huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa koko tuotteen elinkaaren kannalta ja tuote toteutetaan vastuullisesti tietäen, kuinka se lopulta saadaan hyödynnettyä uudelleen raaka-aineena. Materiaalit siis kiertävät eivätkä uudet tuotteet synny vain uusista, neitseellisistä luonnonvaroista. Kiertotaloudessa kulutus ei perustu omistamiseen, vaan jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.
Etappi on sitoutunut kestävyyteen
Kestävä kehitys on maapallon kantokyvyn rajoissa toimimista ja hyvien elämisen mahdollisuuksien turvaamista nykyisille ja tuleville sukupolville. Kestävään kehitykseen sisältyy myös sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys, joita Etappi työllistämisyhdistyksenä toteuttaa tukemalla ihmisiä omalla polullaan kohti työelämää.
Etappi toteuttaa kiertotaloutta selkeimmin pyörä- ja puupajan muodossa. Pajoilla pyritään hyödyntämään kaikki materiaali ja luomaan rikkinäisistä ja huonokuntoisista tavaroista käyttö- ja myyntikelpoisia. Sellaisenaan käyttökelvoton tavara pyritään hyödyntämään varaosina mahdollisimman perusteellisesti. Etappi myös tarjoaa retkeilytarvikkeiden vuokrausta. Jokainen etappilainen voi omassa toiminnassaan ja ympäristössään miettiä, kuinka kiertotaloutta toteuttaa. Etapin aulassa on vaihtopiste, jonne voit vapaasti tuoda itsellesi turhaa, mutta käyttökelpoista tavaraa ja tehdä itsellesi löytöjä.
Mitä jos roskaa ei olekaan?
Roskaa tai jätettä kannattaa tarkastella luovin silmin ja pohtia, mitä hyötyä siitä vielä olisi, vaikka alkuperäisessä tarkoituksessaan ja nykyisessä muodossaan se ei enää palvelisi. Kaatopaikalle päätyvän jätteen määrä on jatkuvasti laskenut ja jätehuollossa innovoidaan uusia tapoja hyödyntää eri jätelajeja esimerkiksi energiaksi.
Kiertotalous on tulevaisuutta. Valtioneuvosto on laatinut periaatepäätöksen, jonka mukaan kiertotaloudesta tulee perusta Suomen taloudelle vuoteen 2035 mennessä. Hiilidioksidi on merkittävä ilmastonmuutosta aiheuttava päästö, joten sen säätely on keskeistä toimintaa ympäristötavoitteissa. Tampereen kaupunki onkin asettanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.
Tampereella rakenteilla on uusi asuinalue, Hiedanranta, joka pyritään toteuttamaan hiilinegatiiviseksi alueeksi. Eli se tuottaisi enemmän kuin kuluttaisi. Hiedanrannan kehittelyssä on toteutettu useita pilottihankkeita urbaanin ruoantuotannon muodossa. Kiertotalous pyritään huomioimaan ja rakentamisessa hyödyntämään mm. purettujen rakennusten ja puunjalostusteollisuuden jätteitä.
Ihmisjoukkojen muutosvoima
Jakamistalous tukee sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä. Kiertotalouden henkeä on jakaa elämyksiä, palveluita ja osaamista materian lisäksi. Jokaisessa työyhteisössä, koulussa ja naapurustossa voi keksiä uutta toimintaa, joka esimerkiksi vähentää kulutusta ja lisää samalla yhteistä hyvää.
Suuressa mittakaavassa teollisuudella on iso vaikutus ja merkitys. Markkinavoimien kautta kukin voi jonkin verran vaikuttaa teollisuuteen. Vihreys, kestävä kehitys ja kierrättäminen ovat 2020-luvun trendejä, valtavirtaistuneita arvoja, minkä monet yritykset ovat huomanneet ja vastanneet siihen muokkaamalla palveluitaan ja tuotteitaan. Muuttamalla itseäsi ja ajatuksiasi, muutat maailmaa.
Mitä me jokainen voimme tehdä:
- Lajitellaan. Oikeaoppinen lajittelu mahdollistaa jätehuollon onnistumisen.
- Harkitaan kuluttamista. Ostetaan tarpeeseen.
- Suositaan kierrätettyä. Etsitään tarpeitamme ensisijaisesti käytettynä.
- Lainataan tai vuokrataan. Kaikkea ei tarvitse itse omistaa.
- Korjataan ja muokataan. Hyödynnetään materiaaleja mahdollisimman kauan.
- Harjoitellaan tyytyväisyyttä siihen mitä jo on. Ehkä nykyinen riittäisi eikä todellista tarvetta olekaan?
Anna
Kiertotaloustiimin työkokeilija