Etapin ajankohtaiset

Toiminnanjohtajan työ järjestössä on jatkuvaa tuulen haistelua ja silmien auki pitämistä, neuvottelemista ja vaikuttamista, viestintää ja verkostojen punomista. Olen toiminut Etapin toiminnanjohtajana marraskuusta 2020 lähtien ja edellä mainittujen asioiden lisäksi työhöni kuuluu myös Etapin henkilöstön esihenkilönä toimiminen. Toiminnanjohtajan työviikko Etapilla on hyvin erilainen kuin vaikkapa työvalmentajilla tai yksilöohjaajilla. Kyse ei tärkeämmistä tai vähemmän tärkeistä työtehtävistä, vaan erilaisesta työnkuvasta. Toiminnanjohtajan tehtävänä on johtaa. 

Pidin kirjaa ja kirjoitin auki ajatuksiani yhden työviikon ajalta syyskuussa. Ehkä se auttaa ymmärtämään, millaisten tulevaisuuden haasteiden ja mahdollisuuksien parissa Etapin kaltainen työllistämisyhdistys tällä hetkellä askaroi. 

Toiminnanjohtajana tärkein tehtäväni on varmistaa Etapin toimintaedellytykset nyt ja tulevaisuudessa. Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä melko sumuiselta meille kolmannen sektorin työllisyystoimijoille: aina ei tiedä, mihin suuntaan pitäisi suunnistaa, mutta paikalleenkaan ei voi jäädä.

Maanantai: talouden suunnittelua ja seurantaa 

Syyskuun ensimmäinen maanantai on pilvinen, mutta melkein kesäisen lämmin. Kuljen lyhyen työmatkan Etapin toimistolle PMK-talolle kävellen, kuten tavallista. Työhuoneeseen saapuessani huomaan ensimmäisenä vahvan omenantuoksun. Naapurihuoneen Seija on tuonut minulle ison kassillisen omenoita kotiin vietäväksi. 

Maanantai on taloushallinnon päivä. Käyn läpi ja hyväksyn maksuun menevät laskut, tutkin tarjousta puhelinliittymien kilpailuttamisesta. Käymme taloudenhoitajan kanssa läpi tuloslaskelman tilannetta ja loppuvuoden talousennustetta. Yhdistyksen talouden tasapainottaminen on tänä vuonna tärkeimpiä tavoitteitamme. 

Etappi on työttömien perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää työllistymistä ja tukea työttömien osallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Tarkoituksena ei siis ole tuottaa voittoa, mutta yhdistyksen johtamisessa on silti suuria taloudellisia paineita – onhan kyse monen ihmisen työpaikasta ja työttömille tärkeistä palveluista. Yhdistyksen talouden johtaminen tuottaa ainakin minulle ristiriitaisiakin tuntemuksia. Kustannukset nousevat, avustukset laskevat ja toimintojen rahoittaminen on jatkuva haaste. Kovia tuloksia on saatava aikaan, mutta pehmeillä keinoilla. 

Illalla kotona leivon piirakan Seijan tuomista omenoista. Herkkujen tekeminen (ja syöminen!) vie ajatuksia pois työasioista, jotka tuppaavat pyörimään päässä iltaisinkin. Olen lopputulokseen tyytyväinen: omenapiirakka ei ole ruma, vaikka ei se ehkä kauneuskilpailuakaan voittaisi. Mikä tärkeintä, maku on kohdillaan. 

Herkullinen omenapiirakka vie ajatukset pois työasioista.

Herkullinen omenapiirakka vie ajatukset pois työasioista.

Tiistai: kehittämistä ja kohtaamisia 

Tiistaina en ole toimistolla, vaan työpäivä alkaa heti aamusta seurakuntien talolla, jossa pidämme kehittämispäivää Etapin hallituksen kanssa. Toiminnanjohtajana en tee päätöksiä diktaattorin tavoin, vaan tehtäväni on viedä järjestöä eteenpäin yhdessä sovittujen linjausten ja strategian mukaan. Kehittämispäivässä käymme puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten kanssa läpi tilannekuvaa, talouden näkymiä ja henkilöstön osaamispotentiaalia. Kaiken takana on tuleva TE-palveluiden uudistus ja siihen liittyvät muutokset. Minun tehtäväni on varmistaa, että Etapilla on visio tulevaisuudesta ja että kuljemme oikeaan suuntaan. Toimintaedellytysten lisäksi vastuullani on luoda pohja yhdistyksen kehittymiselle ja kasvamiselle. 

Puolenpäivän jälkeen kävelen kotiin, syön lounaan ja luen sähköpostit. Loppuiltapäiväksi lähden Marhaban-keskukseen Kalevaan, jonne on kokoontunut muun muassa Syyriasta, Intiasta ja Pakistanista kotoisin olevia naisia. Tapaamisen tarkoituksena on kerätä naisilta itseltään näkemyksiä siitä, mitä tukea maahanmuuttajanaiset tarvitsevat päästäkseen mukaan työelämään. Naiset saavat myös kertoa omista unelma-ammateistaan. Viiden aikaan lähden kotiin väsyneenä, mutta motivoituneena. Järjestöjohtajan työtä ei kannata tehdä, jos ei ole motivoitunut työskentelemään ihmisten elämän parantamiseksi. Tällaisissa tapaamisissa aina muistaa, miksi olemme olemassa ja miksi tätä järjestötyötä tehdään. 

“Järjestöjohtajan työtä ei kannata tehdä, jos ei ole motivoitunut työskentelemään ihmisten elämän parantamiseksi. Tällaisissa tapaamisissa aina muistaa, miksi olemme olemassa ja miksi tätä järjestötyötä tehdään.” 

Keskiviikko: työpaikkaohjaajan tehtäviä 

Keskiviikkona avaan Etapin oven klo 8.30. Iloinen puheensorina täyttää jo kahvihuoneen, kun selvästi minua aamuvirkummat työntekijät ovat kokoontuneet jokaviikkoiseen aamukahvitapaamiseen. Itse en ole aamuihminen ja tänään olo tuntuu erityisen väsähtäneeltä. Pakko on kuitenkin jaksaa. 

Vähän ennen yhdeksää siirryn omaan työhuoneeseeni ja virittelen Zoom-yhteyden. Aamupäivä menee työpajatoiminnan johdon ja esihenkilöiden valtakunnallisessa verkostossa, jota aluehallintovirastot ja Into ry koordinoivat. Asialistalle mahtuu monenlaista, mutta huolestuttavinta on tieto nuorten työpajatoimintaan ensi vuodelle suunniteltavista leikkauksista. Tämäkin vaatii taas paneutumista Etapin osalta – tukileikkauksella voi olla meille ja työpajatoimintaamme osallistuville nuorille valmentautujille todella huonot seuraukset. 

Heti verkostotapaamisen jälkeen käyn tervehtimässä vanhempainvapaalla olevaa työntekijäämme Jenniä, joka on tullut käymään Etapilla Sisu-vauvan kanssa. Sisu on itseoikeutetusti huomion keskipiste, mutta saamme Jennin kanssa sovittua hoitovapaa-asioista ja sijaisjärjestelyistä. 

Sitten kiirehdinkin jo työvalmentajamme Tarjan näytönarviointikeskusteluun yhdessä Tredun opettajan kanssa. Tarja suorittaa työn ohessa kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkintoa ja minun roolini on toimia työpaikkaohjaajana ja siinä ominaisuudessa arvioida osaamista ja suorituksia. Tänään on laajan näytön arviointi, jonka aiheena on asiantuntijana toimiminen asiakkaan toimintaympäristössä ja palvelujärjestelmässä. 

Ammattitaitovaatimukset täyttyvät kirkkaasti myös tässä tutkinnon viimeisessä osassa ja lopuksi annammekin Tarjalle isot aplodit erikoisammattitutkinnon suorittamisesta. Kyllä meillä vaan on osaavaa porukkaa hommissa Etapilla! 

Torstai: hankesuunnittelua ja henkilöstöasioita 

Torstaiaamuna hoitelen sähköpostiasioita kotoa käsin. Sitten lähden kävelemään Kalevan kirkolle, jossa on tapaaminen uusien yhteistyökumppanuuksien merkeissä. Kokoamme yhteen tiistaina Marhabanin maahanmuuttajanaisilta saatuja näkemyksiä ja suunnittelemme ensi vuodelle yhteistä hanketta, jolla voitaisiin madaltaa maahanmuuttajanaisten työllisyyden esteitä ja vahvistaa toimintakykyä. 

Iltapäivän ohjelmassa on tapaaminen saman asian tiimoilta Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamiskeskuksen ja Mainion monikielisen neuvontapalvelun kanssa. Tapaamisen jälkeen ajatukset risteilevät päässä. Illalla kotona avaan vielä tietokoneen ja hoitelen henkilöstöasioita – lomahakemuksia, työaikaseurantaa ja vuosilomakirjanpitoa. Alan myös laskea syyskuun palkankorotusten toteuttamista henkilöstöllemme niin, että kaikki sujuu varmasti työehtosopimuksen edellyttämällä tavalla. 

Tiistain touhuilua Marhaban-keskuksessa.

Perjantai: seuraavan viikon valmistelua 

Perjantaina Etapin tiloissa on rauhallista. Heti aamusta ennen työvalmennustiimin palaveria ehdin jutella yrityskoordinaattorimme Veijon kanssa työllisyyspoliittisten hankkeiden yhteisestä vaikuttamistyöstä kaupungin suuntaan ja Etapin leirivälinevuokrauksen tulevista kuvioista. Sen jälkeen alan valmistautua seuraavaan viikkoon ja tehdä kolmea Powerpoint-esitystä tulevissa palavereissa esitettäväksi. Laadin myös esityslistaa Etapin hallituksen kokoukseen, jossa toimin esittelijänä. 

Iltapäivällä käyn kuntosalilla ja sen jälkeen jatkan vielä töitä kotona. Olen havainnut hyödylliseksi ja stressiä vähentäväksi käydä perjantaisin rauhassa läpi seuraavan viikon työmenot ja katsoa kalenterin kuntoon. Tuleva työviikko näyttää kiireiseltä. Maanantai alkaa TE-toimiston järjestämällä työllisyyspoliittisen avustuksen hakuinfolla, jonka jälkeen on sovittu viestintä- ja taloushallintopalaverit. Tiistaina aamupäivä menee sisäministeriön hankekoulutuksessa ja iltapäivä sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen Stean yhteiskehittämisessä työllisyysjärjestöille. Keskiviikolle on kertynyt kokouksia: aamulla on Etapin henkilöstön kuukausipalaveri, sitten yhteistyöpalaveri Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden kanssa, tulostavoitteiden läpi käymistä Rasti-voimavarapisteen Susannan ja Luontopolun Niinan kanssa ja päivän päätteeksi vielä Etapin hallituksen kokous. Torstaina on taas sisäministeriön hankekoulutuspäivä, aiheena turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston avustamien hankkeiden tulostavoitteet ja indikaattorit. 

Mutta näitä ennen aion viettää rennon viikonlopun töitä ajattelematta! 

Tomi Kuhanen
toiminnanjohtaja 

 

10 heinäkuu 2024
Kesälomien vuoksi Etapin Polkupyöräpaja ei ota vastaan uusia pyörien huoltotöitä 15.7.-31.8.24. Jo...
12 kesäkuu 2024
Kesän tullessa monien tulee kulutettua enemmän energiaa kuin kaamoskausina. Onkin tärkeää pitää...
10 kesäkuu 2024
Tampereen kesä on tapahtumarikas, ja sen monipuolinen kaupunkikulttuuri ja upea luonto tarjoavat...
28 touko 2024
Kesätyöpaikoista on yleensä kova kilpailu. Panosta siihen, että erotut muista hakijoista työnhaun...
23 touko 2024
Kävimme Luontopolun porukan kanssa ohjatulla hyvinvointikävelyllä Halimasjärven...
21 touko 2024
Etappi hakee Tampereen kaupungin Mansen massit -hankkeen yhteisörahoitusta tukemaan nuorten ja...
15 touko 2024
Tule tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää työtä työttömyyden vähentämiseksi! Tampereen seudun...
15 touko 2024
Sää suosi viime viikonloppuna, kun Etappi ry piti pyörähuutokaupan osana Tampereen pyöräilyviikon...
24 huhtikuu 2024
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
16 huhtikuu 2024
PMK-talon kellarissa sijaitsevan Etapin puupajan pöly ja äänet ovat vaihtuneet oleskelutilan...
12 huhtikuu 2024
Keväällä luonto alkaa heräillä ja alkaa kasvun sekä uudistumisen aika. Puut heräilevät talven...
10 huhtikuu 2024
Etapilla on alkanut uusi luontotoimintahanke Luppo. Luppo - projektit ovat työelämän ulkopuolella...
22 maaliskuu 2024
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
19 maaliskuu 2024
Kirsi Unkila on Etapin tiloissa toimiva lyhytterapeutti. Kirsi on tamperelaistunut turkulainen....
14 maaliskuu 2024
Kevään korvilla, kun aurinko valaisee asunnon sisätilat, erottuvat pölyt ja kasaantuneet tavarat,...
5 maaliskuu 2024
Rastin voimavarapiste tarjoaa työttömille tukea ja ohjausta hyvinvointiin sekä arjessa...
29 helmikuu 2024
1. Rakenna myönteistä ilmapiiriä Työhyvinvointi on tunnetusti tärkeä juttu, joka vaikuttaa myös...
27 helmikuu 2024
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
19 helmikuu 2024
Laskiaistiistaina Etapin porukat suuntasivat Näsijärvelle ulkoilemaan. Mukana oli työvalmentajien...
8 helmikuu 2024
Etappi hakee projektipäällikköä keväällä alkavaan VAU! Vauhtia uralle - työllisyyden esteiden...
5 helmikuu 2024
“Työkokeiluun lähteminen Etapille toi harjaantumista ja antoi mainiota kokemusta...
19 joulukuu 2023
Syyskuun lopussa minulle tarjottiin Luontopolkua eteenpäin -työpajan sekä Nuorisokeskus Marttisten...
13 joulukuu 2023
Etapin Retkikunta Kuukkelin (RKK) kurssille osallistuneiden nuorten kokemukset kurssista ovat...
11 joulukuu 2023
Etappi edustaa pirkanmaalaisia välityömarkkinajärjestöjä Pirkanmaan hyvinvointialueen uudessa...
8 joulukuu 2023
Ensimmäinen päivä uudessa työpaikassa on monelle varmasti jännittävä kokemus. Jännittäminen on...
27 marraskuu 2023
Työvalmennusjaksolla voi olla monenlaisia vaikutuksia valmentautujan elämään. Parhaimmillaan...
9 marraskuu 2023
Oletko kiinnostunut luonnosta ja vaeltamisesta? Pohditko elämäntilannettasi ja tulevaisuuden...
31 lokakuu 2023
Etapin strategiassa vuosille 2022–2025 on asetettu tavoitteeksi tuottaa laadukkaita työllistymisen...
31 lokakuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
24 lokakuu 2023
Palkkatoiveen esittäminen jakaa mielipiteitä ja aiheuttaa usein myös stressiä työnhakijalle. Moni...
17 lokakuu 2023
Tampereella ja Pirkanmaalla toimivat kolmannen sektorin välityömarkkinatoimijat tiivistävät...
12 lokakuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
2 lokakuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
21 syyskuu 2023
Toiminnanjohtajan työ järjestössä on jatkuvaa tuulen haistelua ja silmien auki pitämistä,...
19 syyskuu 2023
"Mikä on suurin heikkoutesi?". Siinä varmaan jokaisen työhaastattelun inhokkikysymys, johon on sen...
7 syyskuu 2023
Moni työnhakija lähtee työhaastatteluun sillä asenteella, että nyt on se hetki, kun täytyy tehdä...
4 syyskuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
23 elokuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
22 elokuu 2023
Työhaastattelu on tilanne, jonka aikana työnhakijan pitää osoittaa työnantajalle olevansa sopivin...
9 elokuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
8 elokuu 2023
Hyvän ansioluettelon, eli CV:n tekeminen voi tuntua työläältä, mutta siihen kannattaa panostaa,...
1 elokuu 2023
Etapin Luontopolku juhlistaa tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan, minkä kunniaksi julkaisemme...
28 heinäkuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
25 heinäkuu 2023
Työpaikkaa etsiessä työhakemuksia voi joutua kirjoittamaan kymmeniä, ja toisinaan se on hyvin...
21 heinäkuu 2023
Etapin Luontopolku juhlistaa tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan, minkä kunniaksi julkaisemme...
19 heinäkuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
6 heinäkuu 2023
Kiertotaloustietämys ja -osaaminen ovat valttikortteja työmarkkinoilla. Elämme paraikaa...
5 heinäkuu 2023
Esittelemme Etapin työntekijöitä Etapin sosiaalisessa mediassa sekä verkkosivuilla Etappi...
29 kesäkuu 2023
Etapin Luontopolku juhlistaa tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan, minkä kunniaksi julkaisemme...
16 kesäkuu 2023
Miltä kuulostaisi työkokeilu ruskavaelluksella? Ainutlaatuinen ammatilliseen kehittymiseen...
8 kesäkuu 2023
Keväällä ja alkukesästä polkupyörien huoltoon voi olla paljon ruuhkaa. Pyörän huoltaminen ei ole...
16 touko 2023
Etapin keräys Tänä vuonna voit auttaa koulutuksen ja työn ulkopuolelle pudonneita nuoria. Monella...
15 touko 2023
Jäin työttömäksi tämän vuoden alussa. Yritin löytää töitä muutaman kuukauden ajan, mutta pääsin...
5 huhtikuu 2023
Viime keskiviikkona lähdin mukaan tutustumaan Etapin Luontopolun retkiryhmä Pettulettujen...
24 maaliskuu 2023
Etapin Luontopolku juhlii tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan ja järjestää sen kunniaksi kaikille...
22 maaliskuu 2023
Eduskuntavaalien keskustelu näyttää tiivistyvän neljän teeman ympärille: talouden sopeuttaminen,...
14 maaliskuu 2023
95 prosenttia Etapin työpajojen valmentautujista koki sosiaalista vahvistumista työpajajakson...
7 helmikuu 2023
Tervetuloa tutustumaan Luontopolun ja retkiryhmä Pettulettujen toimintaan matalan kynnyksen...
3 tammikuu 2023
Voimavarapainotteinen Oman elämän löytöretkeilijä -kurssi 7.2.-8.3.2023 Kurssilla matkataan...
15 joulukuu 2022
Joulun ja vuodenvaihteen aikana Etapin palvelut ovat osittain suljettuna seuraavan aikataulun...
30 marraskuu 2022
Etapin jo ennestään edulliset, kunnostetut kierrätyspyörät puoleen hintaan perjantaina 9.12.2022...
30 marraskuu 2022
Seuraavaan retkikuntaan voi nyt hakea 6.1.2023 asti! Tästä työkokeilu-paikasta kantsii vinkata...
28 marraskuu 2022
Omakoti- tai rivitaloasuja, jos tarvitset apua lumitöiden teossa, ole yhteydessä Etapin...
5 lokakuu 2022
Etapin Polkupyöräpaja on suljettu 10.10.22 inventaarion vuoksi. Muuten paja on avoinna...
27 kesäkuu 2022
Kesälomakausi tuo muutoksia Etapin palveluiden aukioloaikoihin. Tässä niputettuna eri palveluiden...
16 kesäkuu 2022
”Vesi kätkee sisälleen merkittävän voiman. Se mahdollistaa elämää ympärillään. Vesi löytää aina...
30 touko 2022
Etapin Voimavarapiste Rasti järjestää Voi hyvin -viikolla perjantaina 3.6. klo 13-15 rauhallisen...
25 huhtikuu 2022
Nyt on hyvä hetki varata saunateltta tai saunajurtta kesän lempeisiin löylyihin. Tarjoamme myös...
12 huhtikuu 2022
Etapissa on avoimet ovet perjantaina 29.4.2022 klo 12-15. Tervetuloa tutustumaan uusiin tiloihimme...
17 maaliskuu 2022
Vaikka Autopaja lopetti toimintansa, Etapin palvelutiimi vaihtaa edelleen renkaita osoitteessa...
17 helmikuu 2022
Pohditko elämäntilannettasi ja tulevaisuuden suuntaa? Voisiko se liittyä luontoon? Haluaisitko...
16 helmikuu 2022
Etappi on muuttanut uusiin toimitiloihin. Jatkossa Etapin palvelut löytyvät Erkkilän sillan...
15 helmikuu 2022
Tampereen seudun Työttömät ry rekisteröitiin 24.4.1992. Matkan varrella nimi on vaihtunut...
14 helmikuu 2022
Työttömien Keskusjärjestön hallitus jyrähtää, että nyt on viimein aika laittaa työttömien...
Tampereen seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry
Asiakaspalvelu ma–pe 9–14
041 470 9817
Pyöräpaja, Puupaja (kellarikerros)
muut palvelut (3. kerros)
Erkkilänkatu 11 B
33100 Tampere
Avoinna ma–pe 9–14
Leirivälineiden vuokraus
kuljetus@etappi.info
050 471 1095
Sarvijaakonkatu 28
33540 Tampere
Avoinna ma–pe 9–13.30

Seuraa meitä somessa

Tampere Finland